Smaki Gruzji – turystyka kulinarna i potrawy, których musisz spróbować.
Jeśli Gruzja, to jedzenie! Chociaż o tym kraju można mówić na wiele sposobów, nie można zapomnieć o tym kulinarnym, pełnym intensywnych smaków i kolorów. Z czego słynie kuchnia gruzińska? Jakie dania są dla niej najbardziej charakterystyczne? Co zamówić w gruzińskiej restauracji? Wyrusz w tę smakowitą kulinarną podróż razem z nami!
Z czego słynie kuchnia gruzińska?
Zastanawiając się nad tym, z czym kojarzy się Gruzja, kuchnia tradycyjna i potrawy regionalne są jednymi z pierwszych rzeczy, jakie przychodzą na myśl. Nie ma w tym zresztą nic dziwnego, szczególnie gdy weźmie się pod uwagę renomę, jaką cieszy się gruzińskie jedzenie również poza granicami tego państwa. Kuchnia, chociaż znaczy wiele, to jednak nie wszystko. Poznaj 4 powody, by pokochać Gruzję (https://solisci.pl/4-powody-by-pokochac-gruzje/). Co jest w kuchni gruzińskiej? Jak w przypadku większości kuchni narodowych, tak też w Gruzji potrawy bazują przede wszystkim na tym, co uda się wyhodować lokalnie. Tamtejsze menu obfituje przede wszystkim w warzywa, które są w stanie wyrosnąć nie tylko na żyźniejszych nizinach, ale i zboczach gór, a więc bakłażany, paprykę, pomidory, czy rośliny strączkowe (fasola, groch, soczewica). Obecne są w nim także owoce cytrusowe, winogrona, orzechy oraz migdały. Jeśli chodzi o mięso, potrawy Gruzji wykorzystują przede wszystkim baraninę, wołowinę, dziczyznę i ryby. Z przypraw zaś najpopularniejsze są: kolendra, papryka słodka i ostra, koper, przyprawy korzenne, tymianek, bazylia, czosnek, rozmaryn, a także cząber. Czym jeszcze pod względem kuchni wyróżnia się Gruzja? Jedzenie przygotowuje się zazwyczaj z dość małej liczby składników, a poszczególne receptury nie są zbyt skomplikowane pod względem przygotowania. Potrawy odznaczają się jednak wysoką zawartością błonnika oraz białka, przez co są bardzo sycące. Gruzini zazwyczaj spożywają tylko jeden obfity posiłek w ciągu dnia, który podawany jest w czasie kolacji. Supra, jak się ją również nazywa, jest jednym ze zwyczajów, z których słynie Gruzja. Potrawy i alkohol lądujące wówczas na stole są okazją nie tylko do wspólnego spędzania czasu, ale i wznoszenia toastów, czy radosnej zabawy. Więcej o gościnności Gruzinów przeczytasz tutaj: Gruzja, czyli gościnność o smaku czaczy. (https://solisci.pl/gruzja-czyli-goscinnosc-o-smaku-czaczy/)
Co jedzą w Gruzji?
Tym, z czego wyjątkowo słynie Gruzja, są tradycyjne potrawy. Te z kolei mogą się różnić w zależności od regionu – inaczej jada się na obszarach położonych na większych wysokościach, inaczej na wybrzeżu, czy nizinach. Idealnym tego przykładem jest chaczapuri. Z reguły jest to okrągły placek, który można podać na co najmniej kilka różnych sposobów: z serem (chaczapuri imeruli), z fasolą (lobiani), z mięsem (kubdari) lub z dodatkowym serem na wierzchu (chaczapuri megrelskie). Znane jest także chaczapuri guruli w kształcie półksiężyca i haczapuri adżaruli przypominające łódkę z zapieczonym serem, żółtkiem i masłem. Co innego kulinarnie do zaoferowania ma Gruzja? Potrawy regionalne, których warto spróbować, to przede wszystkim: - Chinkali – to charakterystyczne pierożki w kształcie sakiewek wypełnionych farszem z mięsa lub warzyw i sera oraz bulionem. Spożywa się je rękoma, trzymając za charakterystyczny „ogonek”. - Czurczchela – jest to słodka przekąska, która chociaż przypomina nieco duże strąki fasoli, to nie ma z nimi nic wspólnego. Składają się na nie orzechy nawleczone na nitkę i oblane polewą z mąki i soku z winogron. Czurczchela znana jest również w innych krajach dawnego bloku wschodniego. - Tklapi – to kolejny deser, z którego znana jest Gruzja. Tradycyjne potrawy tego typu wykonuje się z wysuszonego na słońcu musu owocowego, któremu później nadaje się formę arkuszy. To, co jedzą w Gruzji, z pewnością rozpieści Twoje podniebienie. A jeśli potrzebujesz więcej argumentów, by przekonać się do wyjazdu, przeczytaj także: Gruzja – kiedy jechać, co warto zobaczyć i zwiedzić w Gruzji (https://solisci.pl/gruzja-kiedy-jechac-i-co-zobaczyc/).
Co zamówić w gruzińskiej restauracji?
Będąc w restauracji w Gruzji, próbując tamtejszej kuchni, warto zamówić przede wszystkim: - Adżabsandali – potrawę tę przyrządza się z bakłażanów, ziemniaków, cukinii, cebuli, papryki i pomidorów. Mocno doprawiona jest bardzo aromatyczna. - Czichirtma – to gruzińska wariacja na temat rosołu. Podaje się go z ugotowanym kurczakiem, jajkiem, cebulą i kolendrą. - Odżahuri – podstawę tego dania stanowi mięso wieprzowe, które piecze się w winnym sosie i podaje z ziemniakami oraz cebulą. Jego charakterystyczną cechą jest wyrazisty smak, za który odpowiadają przyprawy, szczególnie kolendra.
Gruzja z Soliści Adventure Club
Daj się oczarować temu, co ma do zaoferowania Gruzja! Tradycyjne potrawy, przepiękne widoki, czy niesamowite przeżycia płynące z trekkingów po najbardziej malowniczych jej rejonach to coś, czemu nie można się oprzeć. Już teraz zobacz, jakie punkty obejmuje nasza wyprawa do Gruzji (https://solisci.pl/wyprawy/gruzja-aktywnie/) i zdecyduj się wyruszyć na przygodę życia! Czekamy na Ciebie!