img bottom

Poznaj Maroko od kuchni – turystyka kulinarna

Podróżowanie to nie tylko zabytki i piękne widoki, ale także lokalna kultura i związane z nią tradycje kulinarne, które niekiedy bardzo się różnią, od tego, co znamy z własnego podwórka. Praktycznie każdy kraj ma w swoim repertuarze coś, czego warto spróbować, gdy się go odwiedza. Nie inaczej jest z Marokiem. Kuchnia, uważana za narodową, jest taka sama jak cały ten kraj – barwna, esencjonalna i ekspresyjna. Zobacz, czego spróbować w Maroku!

Maroko – kuchnia i jej korzenie

Kiedyś jedzenie miało po prostu zaspokajać uczucie głodu, a każdy naród korzystał z tego, co było dostępne na miejscu. Właśnie z tego względu kuchnie poszczególnych regionów świata tak bardzo różnią się między sobą. Jest to dużym atutem dla osób, które lubią czerpać z wypraw w każdym ich aspekcie i tyle, ile tylko się da. Podróżując do Maroka, jedząc dania marokańskie, nie sposób nie przenieść się do innego świata. A to tylko część bogatej kultury tego regionu.

 

Sam kraj został naznaczony bardzo skomplikowaną historię, która odbija się i we współczesnej kulturze, i w sposobie życia, a każdy z wielu ludów i narodów, który tam władał, dodał coś od siebie nie tylko, jeśli chodzi o dziedzictwo materialne Maroka, ale także o jego jedzenie.

Co wyróżnia kuchnię marokańską?

Smaki Maroka w dużej części wykorzystują składniki znane z europejskiej kuchni śródziemnomorskiej, co ma związek z położeniem w basenie Morza Śródziemnego. Są więc i oliwki, i tłoczona z nich oliwa, orzechy, owoce cytrusowe, a także świeże warzywa psiankowate, w tym bakłażany, pomidory, czy cukinie.

 

Istotnym elementem diety Marokańczyków jest pszenica, a przede wszystkim wytwarzany z niej kuskus, który ma formę małych niedużych kuleczek o neutralnym smaku. Wśród mięs króluje jagnięcina, baranina, drób, wieprzowina oraz ryby.

 

Prócz widocznych wpływów berberyjskich, arabskich i europejskich w kuchni marokańskiej można dostrzec również elementy kultury Żydów Sefardyjskich oraz tradycje Hiszpanii, Portugalii i sąsiednich krajów afrykańskich. Tak duża różnorodność i bogactwo smaków oraz aromatów sprawiają, że dania marokańskie są wyjątkowe, a w Maroku turystyka kulinarna wciąż się rozwija.

Smaki Maroka

Marokańskim schabowym z ziemniakami i kapustą jest tadżin. Ta bardzo aromatyczna potrawa przypominająca nieco nasz gulasz, przygotowywana jest w specjalnym glinianym naczyniu w kształcie stożka. W jej skład wchodzą przede wszystkim mięso i warzywa, niekiedy również owoce suszone i orzechy – w kuchni marokańskiej słodkie nuty pojawiają się nie tylko w deserach. Tadżin jest często serwowany z kuskusem lub chlebkami pita. Jeśli więc nie wiesz, co warto jeść w Maroku, koniecznie zacznij właśnie od tego.

 

Inną potrawą charakterystyczną dla Maroka i jego kuchni, jest kuskus. W tym przypadku nazwa ta odnosi się nie tyle do samej kaszy, ile całego dania, w skład którego chodzi mnóstwo warzyw i świeżych ziół, a niekiedy również mięso. Kuskus podawany jest z bulionem, którym można polać swoją porcję. Ze względu na rytm tygodnia wyznawców islamu i związaną z tym obrzędowością, ta tradycyjna potrawa podawana jest przede wszystkim w piątek, który jest dla muzułmanów tym, czym niedziela dla katolików.

 

W kwestii Maroka i turystyki kulinarnej w tym kraju nie można pominąć również Hariry. Harira to zupa mająca swoje korzenie w kuchni berberyjskiej. Przygotowuje się ją z mięsa, pomidorów i roślin strączkowych jak ciecierzyca, bób i soczewica, które są powszechne w Maroku. Z przypraw stosuje się natomiast przede wszystkim kolendrę, szafran, pietruszkę, imbir i kumin. Ze względu na dużą zawartość białka zupa ta jest bardzo sycąca.

 

Kanon tradycyjnych potraw Maroka uzupełnia kefta (kofta). Określenie to jednak nie tyczy się tylko jednego dania, a ogólnie wszystkiego, co można przygotować z mięsa mielonego. Dlatego też zamawiając tę potrawę, można otrzymać coś na wzór klopsów w sosie lub szaszłyka.

Odkryj tradycyjne potrawy Maroka

Jeśli chcesz zgłębić smaki dań marokańskich w ich naturalnym otoczeniu i zanurzyć się w turystyce kulinarnej w Maroku, wybierz się tam razem z nami! Nasze solistyczne wyprawy to nie tylko zwiedzanie najpopularniejszych miejsc, a doświadczanie kultury na różne sposoby. Wśród wielu rodzajów wypraw do tego północnoafrykańskiego państwa, możemy zaproponować taką w stylu travel&chill. Luksusowa wyprawa do Maroka to propozycja dla osób szukających spokoju i relaksu, które lubią jednak wyściubić nos poza hotel i zobaczyć coś interesującego. A może właśnie wolisz, jak dzieje się dużo, a wybierając się do jakiegoś kraju, chcesz zobaczyć jak najwięcej? Zobacz, jakie punkty obejmuje wyprawa Maroko Adventure, bo jesteśmy niemal pewni, że idealnie trafi w Twój gust!

 

Już teraz dołącz do naszych wypraw i odkryj, że z wyjazdów można wyciskać jeszcze więcej!