Marokańskim schabowym z ziemniakami i kapustą jest tadżin. Ta bardzo aromatyczna potrawa przypominająca nieco nasz gulasz, przygotowywana jest w specjalnym glinianym naczyniu w kształcie stożka. W jej skład wchodzą przede wszystkim mięso i warzywa, niekiedy również owoce suszone i orzechy – w kuchni marokańskiej słodkie nuty pojawiają się nie tylko w deserach. Tadżin jest często serwowany z kuskusem lub chlebkami pita. Jeśli więc nie wiesz, co warto jeść w Maroku, koniecznie zacznij właśnie od tego.
Inną potrawą charakterystyczną dla Maroka i jego kuchni, jest kuskus. W tym przypadku nazwa ta odnosi się nie tyle do samej kaszy, ile całego dania, w skład którego chodzi mnóstwo warzyw i świeżych ziół, a niekiedy również mięso. Kuskus podawany jest z bulionem, którym można polać swoją porcję. Ze względu na rytm tygodnia wyznawców islamu i związaną z tym obrzędowością, ta tradycyjna potrawa podawana jest przede wszystkim w piątek, który jest dla muzułmanów tym, czym niedziela dla katolików.
W kwestii Maroka i turystyki kulinarnej w tym kraju nie można pominąć również Hariry. Harira to zupa mająca swoje korzenie w kuchni berberyjskiej. Przygotowuje się ją z mięsa, pomidorów i roślin strączkowych jak ciecierzyca, bób i soczewica, które są powszechne w Maroku. Z przypraw stosuje się natomiast przede wszystkim kolendrę, szafran, pietruszkę, imbir i kumin. Ze względu na dużą zawartość białka zupa ta jest bardzo sycąca.
Kanon tradycyjnych potraw Maroka uzupełnia kefta (kofta). Określenie to jednak nie tyczy się tylko jednego dania, a ogólnie wszystkiego, co można przygotować z mięsa mielonego. Dlatego też zamawiając tę potrawę, można otrzymać coś na wzór klopsów w sosie lub szaszłyka.