Meksykańska kuchnia. Czego trzeba spróbować?
Turystyka kulinarna – co jedzą w Meksyku?
Dania i składniki kuchni meksykańskiej
Popularne meksykańskie napoje to z kolei: Sangria (napój alkoholowy z wina z dodatkiem owoców, soków owocowych, lodu i wzmacniaczy smakowych), Agua fresca (typ chłodzących napojów robionych z owoców, zbóż, cukru i wody), Margarita (alkoholowy koktajl na bazie tequili i soku z cytryny lub limetki), Café de olla (meksykańska kawa parzona w tradycyjny sposób). W kuchni meksykańskiej bardzo ważna jest dbałość o kompozycje smaków i zgodność z tradycyjnymi metodami gotowania, na przykład wykorzystywanie tradycyjnych narzędzi kuchennych, metod przygotowywania i podawania. To przywiązanie do tradycji sprawia, że kuchnia meksykańska jest niepodrabialna w innych rejonach świata. Jeżeli interesuje Cię zwiedzanie tej części świata i chcesz przekonać się, jak smakuje jedzenie w Meksyku, sprawdź propozycję wyprawy śladami Majów i Azteków.