Rum z Kuby ma swoją renomę. Jest to jeden z głównych towarów eksportowych i powodów narodowej dumy, a głównym producentem rumu na Kubie jest Havana Club.
Kubański rum wytwarza się z trzciny cukrowej, z której rafinowana jest złoto-brązowa melasa. Jej rodzaj zależy od gatunku trzciny, a melasa bezpośrednio wpływa na pożądany efekt. Mieszając ze sobą melasę odmiennego pochodzenia otrzymuje się inne rezultaty; podobnie zresztą jak to dzieje się w przypadku łączenia gatunków chmielu w piwie, choć chmiel odgrywa jedynie funkcję przyprawy. Melasę miesza się, rozcieńcza, poddaje fermentacji, destylacji, oczyszczaniu węglem drzewnym i leżakowaniu w dębowych beczkach. Na koniec trunek przechodzi jeszcze jeden etap oczyszczania i leżakowania. Cena rumu kubańskiego zależy od rodzaju melasy i czasu składowania. Im dłuższy czas, tym rum jest ciemniejszy i szlachetniejszy, a co za tym idzie – droższy.
Rum z Kuby można podzielić na trzy główne rodzaje: lekki, średni i ciężki nazywany też ciemnym. Inny podział zakłada rum lekki i półaromatyczny, średni trzyletni, średni pięcioletni, ciemny siedmioletni.
Im dłużej składowany, tym oczywiście cięższy. Ten lekki najlepiej smakuje z lodem i cytryną, średni ze względu na bogatszy smak wymaga jedynie lodu, a do ciemnego nie należy nic dodawać, by poczuć pełną gamę smaku. Oczywiście każdy pije tak, jak lubi i nie ma sensu sprzeczać się co do preferencji smakowych. W kubańskich klubach można zamówić rum w każdej formie, każdej postaci i z każdym dodatkiem.