Tym, co wyróżnia Gruzję, jest supra. Ma ona związek z naczelną cechą Gruzinów – z ogromną, ogromną gościnnością. Ten rodzaj uczty, gdzie stoły aż uginają się od jedzenia, a biesiadnicy co chwila wznoszą toasty (pierwszy jest zawsze za Boga!) jest tak ważny w narodowej tradycji, że w 2017 roku został wpisany na listę niematerialnego dziedzictwa kulturowego UNESCO.
Zwyczaj biesiadowania odgrywa ważną rolę w kulturze Gruzji. Suprze przewodzi tamada, swoisty mistrz ceremonii, który sprawuje pieczę nad przebiegiem uczty, wygłasza toasty trwające niekiedy i 20 minut, a także dba o rozrywkowy aspekt tego wydarzenia, czyniąc go jedynym w swoim rodzaju.
Gruzińska gościnność jest dobrze znana obcokrajowcom. O tym, jak bardzo, możesz dowiedzieć się tutaj. Szczerość, otwartość i przede wszystkim wiara w innych czyniła ich podejście do życia czymś wyjątkowym i wartym bliższego poznania. Jednak pomimo tego, że czas i postęp zrobił swoje, a spora część tego dziedzictwa uległa komercjalizacji, to w wielu rejonach wciąż można doświadczyć bezinteresownej gościnności Gruzinów.