Dania kuchni meksykańskiej są niezwykle różnorodne ze względu na silny historyczny wpływ innych kuchni świata, zwłaszcza: francuskiej, włoskiej, chińskiej, austrowęgierskiej, tureckiej, libańskiej, filipińskiej oraz afrykańskiej. Taka różnorodność jest związana z trudnymi czasami kolonizacji.
W czasach przedhiszpańskich głównymi produktami spożywczymi były rośliny i warzywa, gdyż nie hodowano tam zwierząt oprócz indyków. Z najpopularniejszych roślin uprawnych można wymienić: kukurydzę, fasolę, chia, chilli, pomidory, dynie, bataty, awokado, kakao, czy orzeszki ziemne.
W czasach kolonizacji Ameryki kuchnia meksykańska zyskała wpływy hiszpańskie, a sami Hiszpanie bardzo zasmakowali w tamtejszych potrawach, ale jednocześnie prowadzili działania mające na celu udomowienie i spopularyzowanie składników znanych z Europy. To właśnie te czasy wywarły największy wpływ na kuchnię meksykańską i chociaż same skutki kolonizacji były niezwykle dramatyczne, to w tym zakresie udało się stworzyć kontrastujące, przeciwwstawne, ale bardzo pasujące do siebie połączenia smaków, zwłaszcza kwaśnych i ostrych.
Kuchnia meksykańska, jej tradycje i sposób przygotowania ma spory związek z religią i tradycjami. Ponieważ religia była niezwykle istotną częścią życia Mezoamerykanów, nie ma się co dziwić, że odcisnęła swoje piętno również na sferze kulinarnej. Według wierzeń wszystko istnieje dzięki bogom, ale sami bogowie również musieli się odżywiać, dlatego jedzenie oraz wszystkie czynności związane z przygotowywaniem produktów i pokarmów były (i są) podporządkowane religii.