img bottom

Kuchnia Tajlandii – wyjątkowe smaki tajskiego jedzenia

Smaki Tajlandii są takie jak ona sama – zróżnicowane i bogate, czasami też nieoczywiste i pełne kontrastów. Kraj ten słynie z wyśmienitego jedzenia, cenionego szeroko poza Azją Południowo-Wschodnią, a tamtejsze dania stanowią silny filar tradycji i kultury. Co się je w Tajlandii? Jakich potraw koniecznie trzeba spróbować, podróżując do tego kraju?

Na czym polega kuchnia tajska?

Kuchnia Tajlandii oferuje niespotykane połączenie różnych smaków, aromatów i tekstur. To jedzenie oryginalne i wyraziste, które buduje niepowtarzalne doświadczenia kulinarne, stanowiąc zdecydowanie coś więcej niż sam posiłek. Można by nawet powiedzieć, że w tajskim jedzeniu zaklęta jest jakaś magia, a każdy pojedynczy kęs sprawia, że jest się jej jeszcze bliżej.

Kuchnia Tajlandii bazuje przede wszystkim na ryżu, świeżych warzywach oraz rybach i owocach morza, które są łatwo dostępne z uwagi na wody otaczające kraj. Do przygotowania dań powszechnie wykorzystuje się bakłażany, papryki, marchew, pomidory, dynię, kukurydzę, czy cebulę. Co ciekawe, wiele z tych warzyw nie było znanych Tajom przed erą kolonializmu – część przywędrowała do Azji Południowo-Wschodniej razem z Hiszpanami i Portugalczykami. Podobnie zresztą było z chili, które, choć dzisiaj silnie kojarzy się ze smakami Tajlandii, pierwotnie wcale tam nie rosło. Jednym z popularniejszych składników w tajskim jedzeniu jest również kokos, a wiele dań wzbogaca się pochodzącym z niego mleczkiem.

Czym jeszcze kulinarnie wyróżnia się Tajlandia? Jedzenie Tajów ma zawsze intensywny smak i aromat, co jest zasługą dodawania dużej ilości przypraw, sosów i past. Powszechnie używa się cukru palmowego, chili, curry, limonki, tamaryndu, octu ryżowego, sosu rybnego i sojowego, trawy cytrynowej, czy kłącza galangalu, który ma imbirowo-pieprzowy smak.

Chcesz tego wszystkiego spróbować? To świetnie! Zapisz się na wyprawę do Tajlandii

Z jakiego jedzenia słynie Tajlandia?

Tajskie jedzenie przygotowuje się na różne sposoby. Tamtejsze potrawy są najczęściej grillowane, gotowane lub smażone, rzadziej pieczone, i podawane tak, że można je zjeść pałeczkami lub łyżką – w Tajlandii podczas jedzenia nie używa się noża ani widelca. Z kolei do przyrządzania wielu z nich stosuje się wok, czyli specjalny rodzaj głębokiej patelni.

Co jeść w Tajlandii?

  • Pad thai – to jeden z najbardziej znanych i charakterystycznych smaków Tajlandii. Danie to smaży się w woku, a jego bazę stanowi makaron ryżowy z dodatkiem warzyw, mięsa, owoców morza lub tofu. Często dodaje się do niego także orzeszki ziemne, jajko oraz kiełki. Warto jednak pamiętać, że pad thai jest jak nasz polski rosół lub zupa pomidorowa – każdy robi go inaczej.
  • Curry – potrawa ta występuje w różnych wersjach w zależności od tego, jakiego koloru papryk i rodzaju przypraw użyje się do jej przygotowania. Bazą dania jest pasta curry z przyprawami, która po podsmażeniu jest gotowana z mleczkiem kokosowym, mięsem i warzywami.
  • Tom yum – to zupa, często pikantno-kwaśna, z której słynie kuchnia Tajlandii. Do jej przygotowania wykorzystuje się przede wszystkim krewetki lub kurczaka, a także trawę cytrynową, grzyby, mleczko kokosowe i sporo przypraw.
  • Satay – to danie charakterystyczne dla wielu krajów Azji Południowo-Wschodniej. Przygotowuje się je poprzez grillowanie marynowanych kawałków mięsa nabitego na drewniane patyczki. Zazwyczaj podaje się je z sosami do maczania. Tajskie satay najczęściej przyrządza się z kurczaka, jednak można spotkać także warianty z wieprzowiny lub wołowiny.
  • Khao Niew Mamuang – to ugotowany kleisty ryż podawany na słodko z sosem z mleka kokosowego i świeżym mango. Często dla urozmaicenia jego tekstury wierzch posypuje się dodatkowo prażonym sezamem lub ziarnami słonecznika. Khao Niew Mamuang, czy też Mango Sticky Rice, jak bywa też nazywany, serwuje się zazwyczaj na ciepło, a jego popularność rośnie w sezonie dojrzewania mango, kiedy owoce te są szczególnie pyszne.

Poznaj również charakterystyczne dania sąsiedniej Birmy i zobacz, która kuchnia jest bardziej w Twoim stylu: Birma – kuchnia i smaki.

Tajlandia z Solistami

Można mieć naprawdę wiele argumentów, dlaczego akurat Tajlandia. Kuchnia. Wyjątkowa kultura. Pogoda idealna na plażowanie. Długa lista zabytków. Jednak niezależnie od tego, które z nich są Twoje, wyprawa do Tajlandii z Soliści Adventure Club z pewnością nie pozostawi w Tobie niedosytu. Nasza podróż do Azji Południowo-Wschodniej to 2 tygodnie pełne zwiedzania, odkrywania i doświadczania. Możemy więc zagwarantować, że czas z nami spędzony, pozwoli Ci wspaniale wykorzystać urlop i każdą minutę tak, jak lubisz. Już teraz poznaj całą naszą ofertę i zarezerwuj wyprawę w dogodnym dla siebie terminie!