
Birma – kuchnia i smaki
Kuchnia birmańskie pachnie przede wszystkim sosem rybnym i pastą rybną, zwaną ngapi. Jest różnorodna i bogata w składniki. Pokochają ją zarówno mięsożercy, jak i wegetarianie.
Fanów kuchni azjatyckiej ucieszy fakt, że kuchnia birmańskie w smaku dorównuje swoim siostrom z Tajlandii czy Wietnamu. Byliśmy, spróbowaliśmy, a teraz podpowiadamy czego warto spróbować podczas wyprawy do Birmy.
Smaki Birmy
Podstawowymi składnikami w tradycyjnej kuchni birmańskiej są ryż i makaron ryżowy. Ciekawostką jest, że Birma zajmuje szóste miejsce na świecie pod względem ilości uprawianego ryżu. Na wybrzeżu popularne są przede wszystkim dania z owocami morza, a w centralnej części kraju te z mięsem drobiowym. Natomiast w tamtejszych restauracjach rzadko spotkamy potrawy z wołowiną, ponieważ 88% Birmańczyków to wyznawcy buddyzmu, a religia ta nakazuje unikania mięsa z krów. W Birmie można zasmakować też wiele dań i składników, których raczej nie znajdziemy nigdzie w Europie, są to m.in. pieczone szczury, prażone larwy czy szaszłyki z węża.
Czego warto spróbować podczas wyprawy do Birmy?
W kuchni birmańskiej łatwo zauważyć silne wpływy Indii, Chin i Tajlandii. Wiele jej z jej tradycyjnych dań jest jednak jedyna w swoim rodzaju i nie spotkamy ich nigdzie indziej na świecie. My polecamy spróbować przede wszystkim:
TAMIN KYAW – smażony ryż z zielonym groszkiem, marchewką, cebulą i jajkiem. Serwowany jako dodatek do mięs i ryb lub jako osobne danie.
ZAN JAW – smażony makaron ryżowy z mięsem wieprzowym lub kurczakiem oraz dużą ilością warzyw.
MOHINGA – aromatyczna zupa rybna z dodatkiem makaronu ryżowego i kawałków łodygi bananowca.
NGA HTAMIN – przyprawiany kurkumą ryż, podawany ze smażonym czosnkiem i wieprzowymi skwarkami.
LEPHET – bardzo zaskakaująca w smaki sałatka z sfermentowanych liści herbaty
SAMOSY – czyli wynik silnych wpływów kulinarnych Indii. Trójkątne pierożki występują w Birmie zarówno w wersji warzywnej, jak i mięsnej.
BIRMAŃSKIE PIWO – Smakoszy regionalnych piw na pewno zainteresują birmańskie trunki. Do najpopularniejszych należą Myanmar Beer i Mandalay.