Jeśli jesteś spragniony ciszy i spokoju, to wytchnienie znajdziesz, zatracając się w przepięknych mongolskich stepach. Oto, naszym zdaniem, TOP 10 mongolskich miejsc i atrakcji.
UŁAN BATOR
Podróż przez Mongolię warto rozpocząć od jej stolicy Ułan Bator – najnowocześniejszego miejsca w całym kraju. Choć powstają tam wielkie osiedla i stają wysokie wieżowce, to wciąż w mieście wciąż można poczuć ducha nieskalanego współczesnością świata. Nie można spodziewać się tam wspaniałych zabytków i okazałej architektury, ale na każdym kroku znaleźć można miejsce ważne dla historii lub kultury kraju.
KLASZTOR GANDAN
Jedną z najważniejszych atrakcji w Ułan Bator jest buddyjski klasztor Gandan, pochodzący z początku XIX wieku. W jego skład wchodzi kilkanaście pięknych świątyń oraz Biblioteka z pokaźnymi zbiorami.
ERDENEDZUU CHIJD
Innym ważnym miejscem dla wyznawców buddyzmu w Mongolii jest klasztor Erdenedzuu chijd. Powstał w 1585 r. na gruzach dawnej mongolskiej stolicy Karakorum, w malowniczej dolinie rzeki Orchon. Zachwyca przede wszystkim bardzo oryginalną architekturą, która choć została mocno zniszczona przez komunistów, obecnie zostaje odbudowywana.
PARK NARODOWY CHUSTAJN NURRUU
Miłośnicy pieszych i konnych wędrówek po stepach powinni odwiedzić Park Narodowy Chustajn Nuruu. Rozciąga się wśród gór Chentej, na terenie Ajmaku Centralnego i jest przykładem typowych mongolskich krajobrazów – niekończących się stepów, falistych wzniesień, stad koni i osad zbudowanych z mongolskich jurt.
PARK NARODOWY GORCHI-TERELDŻ
Innym wartym odwiedzenia mongolskim parkiem narodowym jest Gorchi-Tereldż, który krajobrazem nieco różni się od Chustajn Nuruu. Podziwiać tam można dosyć wysokie góry, których południowe stoki porasta roślinność stepowa, a na północnych dominuje tajga modrzewiowa.
CHONOGORYN ELS
Chonogoryn Els to potężnych rozmiarów wydmy znajdujące się na południu kraju, w rejonie Ałtaju Gobijskiego. Piaszczyste góry, wnoszące się na wysokość ok. 150-200 m n.p.m. tworzą unikatowy krajobraz. Z ich szczytu podziwiać można widok na płaskie tereny pustyni Gobi i grzbiety okolicznych gór.
BAJANDZAG
W Mongolii znajdziemy też raj dla miłośników prehistorii. Wśród położonych na pustyni Gobi malowniczych formacji skalnych Bajandzag znaleziono niegdyś 100 kompletnych szkieletów dinozaurów. Dziś skały to jedna z najpopularniejszych w Mongolii atrakcji turystycznych. Nazywane są one „Płonącymi klifami”, ponieważ podczas zachodu słońca przyjmują krwiście czerwoną barwę.
WULKAN HORGO
A może tak trekking na wygasły wulkan? W Mongolii warto wybrać się na wędrówkę na szczyt wulkanu Horgo (2240 m n.p.m.), z którego rozpościera się zapierający dech w peirsi widok na okoliczne góry.
JEZIORO KHUVSGUL
Nieopodal granicy z Rosją rozlewają się wody jeziora Khuvsgul, które tworzą niezwykle malowniczy krajobraz. Brzegi jeziora zamieszkuje zaś plemię Dukkha, mieszkające w charakterystycznych tipi i trudzące się hodowlą reniferów.
TAWAN BOGD UUL
Tawan Bogd uul to masyw górski znajdujący się na granicy Mongolii, Chin i Rosji, gdzie wieczny śnieg szczytów kontrastuje z zielenią stepów. To właśnie tam znajduje się najwyższy szczyt Mongolii Chüjten (4374 m n.p.m.).
Gdyby zapytać przypadkowego przechodnia na ulicy w Polsce, bardzo prawdopodobne, że nie będzie on wiedział, gdzie Mongolia w ogóle się znajduje (sic! Wiemy to z Youtuba ;)). Żeby lepiej przybliżyć Wam ten wspaniały kraj, przedstawiamy naszym zdaniem najważniejsze ciekawostki o Mongolii.
Przez stulecia Mongolia była zamieszkiwana przez plemiona koczownicze. Ghenghis Khan podbił Mongolię w XIII wieku, jednocząc plemiona i budując imperium.
Mongolia była krajem komunistycznym od 1924 do 1990 roku. Dzisiaj panuje w niej ustrój demokratyczny.
Flaga Mongolii składa się z trzech wertykalnie ułożonych pasów: czerwonego, niebieskiego i czerwonego. Kolor czerwony to symbol rozkwitu, a niebieski trwałości ojczyzny. Na fladze znajduje się złoty znak “Sojombo” – historyczny symbol niepodległości i wolności.
Mongolia jest stosunkowo biednym krajem, ale jednocześnie jest bogata w różnorodne minerały, dzięki którym jej gospodarka rozwija się w ekspresowym tempie.
Mongolia nie graniczy z Kazachstanem, ale jej najbardziej na zachód wysunięty punkt znajduje się zaledwie 38 km od Kazachstanu.
Rolnictwo w Mongolii opiera się głównie na hodowli bydła i owiec. Bardzo często zdarza się jednak, że srogie zimy zbierają żniwa w postaci zwierząt, pozostawiając rodziny bez środków do życia.
Mongolia nazywana jest „Krajem Błękitnego Nieba” lub “Błękitną Mongolią”, ponieważ cieszy się ponad 250 słonecznymi dniami w roku.
Tradycyjny strój północnej Mongolii składa się z ciepłego kożucha i butów uszytych ze skóry renifera.
Z Mongolii pochodzą wielbłądy dwugarbne.
Mongolia jest domem dla lamparta śnieżnego, który jest gatunkiem zagrożonym.
Charakterystycznymi elementami tradycyjnego mongolskiego stroju jest futrzana czapka i ciepłe buty uszyte ze skóry renifera. Klimat Mongolii kojarzony jest więc raczej z tymi chłodniejszymi. Tymczasem panująca tam pogoda potrafi być naprawdę zróżnicowana…
Pakując się na podróż do Mongolii weź pod uwagę termin, w którym się tam wybierasz. Charakterystyczną cechą klimatu kraju są bowiem skrajne wartości termiczne. Zimy w Mongolii są zazwyczaj bardzo mroźne, a lata bywają zazwyczaj dosyć upalne. Ważne jest też gdzie dokładnie jedziesz. Północ Mongolii jest bardzo zimna, podczas gdy południe bywa bardzo gorące.
Klimat Mongolii określa się jako klimat umiarkowany wybitnie kontynentalny. Cechują go spore roczne amplitudy temperatury powietrza oraz bardzo niska wilgotność powietrza. Dodatkowo klimat Mongolii można podzielić na odmianę ciepłą w południowej i wschodniej części kraju oraz chłodną na północy i zachodzie.
W Mongolii najzimniej jest na północy kraju, gdzie napływają arktyczne masy powietrza znad Syberii. Latem średnia temperatura wynosi tam zaledwie 16–17 °C; zimą spada zazwyczaj do -30 °C, a czasem nawet do – 50°C. Na południu natomiast lata są dużo cieplejsze, ponieważ średnie temperatury wynoszą tam około 28 °C na nizinach oraz 25 °C w wyższych partiach. Choć zimy są tam cieplejsze niż na północnych krańcach, to wciąż zimniejsze niż na przykład te w Polsce. Od początku grudnia do końca lutego słupki rtęci w termometrach rzadko kiedy pokazują wartości dodatnie. Cechą charakterystyczną pogody w Mongolii są spore dobowe różnice termiczne, który potrafią wynosić nawet 30 °C, co w praktyce oznacza, że noce są dużo zimniejsze niż dni. Opady w tej części Azji są bardzo niskie. Średnia roczna wynosi zaledwie 250 mm.
Każda pora roku w Mongolii zachwyca czymś innym. Jeżeli jednak planujesz odwiedzić jej północne rejony, na podróż lepiej wybrać miesiące letnie. Tamtejsze temperatury zimą mogą być bowiem dla nas (Polaków) bardzo ciężkie do zniesienia. “Plusem pogodowym” wyprawy do Mongolii jest fakt, że nie musisz obawiać się tam sporych opadów czy też pory deszczowej, jak w większości krajów Azji.
Dla smakoszy, wybierających się do Mongolii mamy złą wiadomość: nie ma co spodziewać się tam wybornych dań i bogatej w składniki diety. Tradycyjne potrawy mongolskie są bardzo proste i mają za zadanie nasycić, a nie smakować.
Nie należy się jednak zrażać;) Kuchnia mongolska to jeden z ważnych elementów wyprawy do Mongolii, gdyż mówi nam wiele o tamtejszej kulturze. Surowy klimat kraju oraz jego rozległe, suche i nienadające się do uprawy tereny sprawiły, że tradycje kulinarne Mongolii bazują na mięsie, którego Mongołowie mają pod dostatkiem.
Ciekawostką jest, że w Mongolii jest tak zimno, że nie jest w stanie dojrzeć tam żaden owoc, nawet jabłko! Z warzywami i zbożem też nie jest łatwo, dlatego uprawy ograniczają się do niewielkich poletek ziemniaków, marchwi, kapusty i ogórków. Głównym składnikiem mongolskich specjałów jest jednak mięso – głównie: wołowina, baranina oraz mięso z wielbłąda lub jaka. Wśród Mongołów obowiązuje natomiast zasada, że im więcej tłuszczu – tym lepsze mięso.
Dania, które spotkamy w Mongolii w dużej mierze zależą od regionu, który będziemy odwiedzać. W dużych miastach nie będzie też problemem znalezienia restauracji z kuchnią europejską czy wschodnio-azjatycką. Na prowincji królują jednak tradycyjne dania. Które z nich są najpopularniejsze i które warto spróbować?
BUDZE / BUZE – pierożki nadziewane farszem z mięsa i rosołem, stanowią coś pomiędzy gruzińskim chinkali, a ukrainskim pielmieni.
CUJWAN – pocięty w cienkie paski placek, przypominający makaron. Jest gotowany w mięsnym wywarze, a następnie podawany z kawałkami mięsa, marchewką i cebulą.
CHUUSZURY – smażone na głębokim tłuszczu duże pierogi z mięsem (najczęściej jaka) i cebulą.
AARUUL – suszone na słońcu placki z zsiadłego mleka.
CHAR SZOL – czarna zupa z baraniny i ze zwierzęcego łoju.
KUMYS – mleczny napój alkoholowy powstający w wyniku fermentacji alkoholowej cukru mlecznego.